Merhaba! Ben Nida. 2010 yılından bu yana serbest avukatlık yapıyorum. 10 yıldır birçok alanda mesleği icra ederken, 2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun (Kvkk) yürürlüğe girmesi ile birlikte önümüze bambaşka ve daha önce aşina olmadığımız bir alan açılmış oldu.

Biz hukukçular olarak daha önce benzeri olmayan bir kanuna yabancı iken vatandaşın bu kanunun gereklerini yerine getirmekte zorlanacağı tabi ki aşikârdı. Bu nedenle 6698 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte kanun ve kanunun getirdikleri ile ilgili sıkı bir araştırma ve çalışmaya giriştik. Ancak bu çalışma sadece hukukçuların tek başlarına yapabilecekleri türden değildi. Özellikle teknik tedbirler için olan gereklilikler kısmı da çok ama çok önemli idi. Bu nedenle ancak bilgi işlem alanında uzman kişilerle ortak bir çalışma yaparak, kanunun sağlıklı ve var olma amacına uygun olarak uygulanabilmesini sağlayabilirdik.

Bu doğrultuda da “Bdigitalist” ile yollarımız kesişti ve toplumumuz için önemli olan bu alanda güzel, verimli çalışmalar yapmaya başladık. İyi ki de başladık 🙂

Neden Önemli?

Peki özellikle son dönemde bu kadar adı geçen 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Kvkk) nedir? Bu kanun ve ilgili mevzuat bizlere ne sağlayacak? Teknik detaylarda sizleri boğmadan kısaca bahsetmem gerekir ise;

İlk olarak bu kanunun amacından bahsedelim. Yaşamakta olduğumuz bilgi ve teknoloji çağında her alanda kişisel veri kullanılmaktadır. Peki nedir kişisel veri? Kişisel veri, gerçek kişiye, yani basit tabirle kimliği belirli olan vatandaşa ait her türlü bilgidir. Örneğin; kişinin kan grubu, bir hastanede bulunan kayıtları, adı, soyadı, dini, ırkı, siyasi görüşü, onu ayırt edici kılan herhangi bir niteliği vs. Yani bir kişiyle ilgili aklınıza gelebilecek ve o kişiyi tanımlayan her türlü bilgi kişisel veridir.

Kanunun bizlere ne sağlayacakları ve amacına bakacak olursak; temel olarak özel hayatın gizliliği başta olmak üzere, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumayı amaçlamakta. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Kvkk) ve ilgili mevzuatın doğru uygulanması yaşıyor olduğumuz çağda çok ama çok önemli bir husus. Bu kanunun doğru ve öz amacına uygun olarak uygulanması kısmında da bizler devreye giriyoruz. Bu yolda bilinçlenmemiz ve bireysel özgürlüklerimizin güvence altına alınması için varız. Bizler bilinçlenmek ve bilinçlendirmek için yola çıktık, sizleri de bekleriz 🙂

Bir blog yazısı olduğu için sizleri yormamak adına özellikle teknik detaya girmemeye özen gösterdim. Kanun ile ilgili detaylı sorular sormak veya nasıl uygulanacağı hakkında bilgi almak için dilediğiniz zaman web sitemiz üzerinden bize yazabilirsiniz. Sevgiler…

Avukat
Yüksel Nida Özşahin

Bilgi paylaşımlarımız için bizi İnstagram: @bdigitalist adresinden takip edebilir, sorularınız için internet sitemiz üzerinden bize yazabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz. www.bdigital.ist

2706, 2020

Pazarlama Tavsiyeleri

Haziran 27th, 2020|Categories: Strategy, Trends, Dijital Pazarlama, Tasarım|Tags: , , , , , , , , |0 Comments

Pandemi ile [...]

1506, 2020

KVKK; Neden önemli?

Haziran 15th, 2020|Categories: Bilgi Sistemleri, Kvkk|Tags: , , , , , , , , , , , , |0 Comments

Merhaba! Ben Nida. 2010 yılından bu yana [...]

2020-06-16T08:22:51+00:00